10 veel gebruikte web termen uitgelegd
10 veel gebruikte termen in de web wereld uitgelegd
CMS:
CMS staat voor Content Management Systeem. Een CMS is een toepassing die het mogelijk maakt om op relatief eenvoudige wijze een internetsite of intranet te beheren. Met een CMS kan een gebruiker zelf, zonder hulp van een websitebouwer, teksten wijzigen, pagina's toevoegen en/of afbeeldingen plaatsen op zijn site.
Ftp:
FTP staat voor: File Transfer Protocol
Met FTP kunnen bestanden van de ene computer naar de andere computer getransporteerd worden. Met behulp van FTP software worden bijvoorbeeld websites naar een server toegestuurd, ook wordt FTP veel gebruikt voor het versturen van grote bestanden (die email vanwege de grootte niet toelaten).
FTP bestaat al sinds 1971 en is vrij snel uitgegroeid tot de standaard voor het versturen van bestanden. Net als de meeste internet protocollen is ook FTP gebasseerd op client-server model: de client maakt contact met een server (voor FTP wordt standaard tcp-poort 21 gebruikt). Na goedkeuring van beide kanten kan de overdracht van bestanden beginnen. Sommige FTP server laten anonieme toegang toe, maar voor de meeste heb je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig.
Webbrowser/browser:
Een browser is een computerprogramma waarmee het mogelijk is om over het wereldwijde web te surfen, dat wil zeggen websites op het internet te bekijken.
Webbrowsers zorgen ervoor dat webpagina's gedownload kunnen worden van het web en zetten de broncode om naar een grafische weergave op het scherm.
Bekende webbrowsers zijn Internet Explorer (Microsoft), Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari (Apple) en Opera. De meeste browsers zijn beschikbaar voor alle grote besturingssystemen (Windows, OS X en Linux). Voor mobiele apparaten zijn er speciale browsers beschikbaar. Dit kunnen mobiele versie van hiervoor genoemde webbrowsers zijn, of browsers die specifiek zijn ontwikkeld voor een mobiel besturingssysteem.
Module:
Een module is een cms is een collectie van code dat 1 of meerdere features toevoegt aan een website , in deze modules kun je dan dingen aanpassen die van toepassing zijn op een website
Domein:
Een domein is een adres op het Internet. www.google.nl , www.moodles.nl dit zijn voorbeelden van domeinnamen. Domeinnamen zijn niet hoofdlettergevoelig, Je kunt ze dus met of zonder hoofdletter typen.
Hosting:
Hosting betekent dat uw website via een server in verbinding staat met het internet. Uw website wordt gehost op een server, wat eigenlijk een gewone computer is die 24 uur per dag aan staat en aangesloten is op het internet. Wie uw domeinnaam intikt in een browser wordt automatisch naar de bestanden op de server geleid. Zo is uw website online te zien over de hele wereld.
Server:
Een server is een zwaar uitgeruste computer die in staat is door veel mensen tegelijk benaderd te kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is een Web server , deze kan een groot aantal verschillende websites in zich hebben (`hosten`) , die op hun beurt weer door vele mensen tegelijk bekeken kunnen worden.
Content:
In de meeste grote bedrijven zijn mensen belast met het beheren van de content of inhoud van de website. Ze plaatsen regelmatig nieuwe artikelen , nieuwe aanbiedingen en producten . Deze inhoud wordt Content genoemd
De term Content word ook vaak gebruikt om het centrale gedeelte op een webpagina aan te duiden, dat gedeelte waar de tekst,producten staan.
Database:
Een database is een digitaal archief. Met behulp van een database kunnen gegevens gestructureed worden opgeslagen, zodat de informatie snel kan worden geraadpleegd.
Databases worden gebruikt voor de opslag van persoonsgegevens van goederen , adressenbestanden etc.
FAQ:
Frequently Asked Questions , op deze pagina worden de meestvoorkomende vragen gesteld en beantwoord. Het zorgt ervoor dat u in veel gevallen snel antwoord op uw vraag hebt , en geen contact hoeft te zoeken met de dienstverlener , die daarmee zijn personeelskosten weer lager kan houden omdat niet elke vraag individueel hoeft te worden beantwoord.